Транспортните фирми ще могат да подават в АПИ до 15 април заявления за изплащане на държавна помощ

През периода от 1-ви до 15-ти април, превозвачите могат да кандидатстват за държавна помощ за стабилизиране на транспортния сектор. Това е възможно след решението на Министерския съвет от 23 февруари, което дава зелена светлина за предоставянето на до 50 млн. лв. в помощ на транспортните фирми. Европейската комисия вече е дала одобрение за съвместимостта на помощта с правилата за държавни помощи. Самият процес на предоставяне на помощта ще продължи до 30 юни 2024 г.

За тази цел, превозвачите могат да попълнят и подадат необходимите документи в Агенция „Пътна инфраструктура“ или Националното тол управление. Изискванията и критериите за кандидатстване са публикувани на интернет страниците на двете агенции. Целта на помощта е да се помогне на транспортния сектор, засегнат от последните глобални промени и настоящите предизвикателства.

Отчетени са значителни увеличения в оперативните разходи за транспортните фирми след началото на войната в Украйна, което поставя сериозни проблеми за тяхната финансова стабилност. Помощта ще бъде предоставена в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия с лиценз за превоз на товари. Критерии за определяне на размера на помощта включват платените тол такси през 2023 година като индикатор за обема на извършените превози.

#турция #turkey #българия #bulgaria #групажни и комплектни превози #grupazhni I komplektni prevozi #логистика #logistika #спедиция #spedicia #внос-износ #vnos-iznos #регулярна групажна линия #reguliarna grupazhna linia

Leave a Comment